Trivsel i föreningen

(Ersätter tidigare Ordningsregler)

För att skapa trivsam boendemiljö och bibehålla en välskött fastighet är det viktigt att vi tillsammans hjälps åt. En välskött fastighet är en förutsättning för att vi ska kunna hålla boendekostnaderna nere. Detta tillsammans med en god grannsämja gör det trevligare att bo och höjer värdet på våra bostadsrätter.

Styrelsen ansvarar för att ta hand om den löpande förvaltningen av föreningen och verkställa de beslut som föreningsstämman fattar. I övrigt är det upp till var och en av oss medlemmar att bidra till en god stämning, visa varandra hänsyn och att vara rädda om fastigheten.

Har du några förslag på förbättringar i föreningen eller på något sätt vill engagera dig är du varmt välkommen att höra av dig till styrelsen. Kontaktuppgifter finns på anslagstavlorna i båda trappuppgångarna. I källaren finns också en fysisk brevlåda till styrelsen. Om en akut skada inträffar tas i första hand kontakt med Upplands Fastighetsservice, telefon 018-44 40 900. Föreningens hemsida är www.manhem.bostadsratterna.se.

Nedan följer information och riktlinjer som är till för att visa vad vi ska kunna förvänta oss av varandra som boende i Brf Manhem.

1. Säkerhet

Se till att utrusta din lägenhet med brandvarnare och annan brandutrustning anpassad för din lägenhet.

2. Gemensamma utrymmen

Gården

På gården finns trädgårdsmöbler under sommartid. Trädgårdsmöblerna sitter ihop med ett kodlås, vars kod står på anslagstavlorna i båda trappuppgångarnas entréer. Om du röker, undvik att göra det vid byggnadens fönster så att någon av dina grannar kan störas. Vi hjälps åt att hålla gården ren och fin.

Källare och vind

Till varje lägenhet hör ett vinds- och ett källarförråd. Se till att dina förråd är försedda med lås. På vinden finns en takterrass. I källaren finns cykelförvaring och trädgårdsredskap.

Tvättstuga

En gemensam tvättstuga finns i källaren. Bokningsschema och anvisningar finns anslagna utanför tvättstugan. Maskinerna är endast avsedda för hushållstvätt, vilket innebär att t.ex. mattor inte kan tvättas i maskinerna.

3. Ventilation

Vårt så kallade självdragsventileringssystem kan lite förenklat förklaras som att luft kommer in genom tilluftsventiler under fönstren och sugs ut genom frånluftsventiler på väggen. För att vårt ventilationssystem ska fungera behöver vi bostadsrättsinnehavare tänka på följande:

  • Rengör tilluftsventilerna som sitter under fönstren. Dra ut luckan och sug rent med dammsugaren. Kom ihåg att dessa ventiler ska vara öppna för att ventilationen ska fungera.
  • Se till att frånluftsventilerna är öppna. Det är mycket viktigt att dessa inte är förbyggda eller övermålade.
  • Kom ihåg att du under inga omständigheter får ansluta din köksfläkt till frånluftsventilen. Det är endast tillåtet att sätta upp kolfilterfläktar.

4. Ljud och oljud

  • I största möjliga mån undviker vi ljud som kan störa närboende mellan klockan 23 på kvällen till klockan 7 på morgonen.
  • Informera gärna dina grannar innan du ska ha en fest.
  • Extra högljudda aktiviteter, såsom borrning, spikning eller slipning av golv, utförs företrädesvis mellan klockan 8 och 21.

5. Balkonger

  • Grillning på balkongen är inte tillåten pga risk för brand, men är välkommet att göras på gården.
  • Eventuella blomlådor placeras innanför balkongräcket av säkerhetsskäl.
  • Om du vill införskaffa markiser, kontakta styrelsen för samråd gällande färg och form.
  • Om du vill sätta upp en parabolantenn eller annan utomhusantenn på fasaden eller balkongräcket behöver du också kontakta styrelsen.
  • För inglasning av balkongen krävs tillstånd av föreningen samt bygglov.

6. Avfallshantering, el-avfall och kemiska produkter

  • Avfallsprodukter sorteras enligt markerade kärl på gården. Föreningen blir debiterad för felsortering.
  • Se till att soppåsarna är väl förslutna så att inte skräp sprids vid avfallsbehållarna. Undvik att lägga vassa föremål i soppåsen så att ingen riskerar att skära sig.
  • Föreningen betalar för varje tömning av kärlen så vik ihop kartonger och övriga hushållsförpackningar så gott det går för att spara utrymme.
  • Färgburkar och andra kemiska produkter får inte lämnas i avfallsbehållarna utan lämnas på närmaste miljöstation. Samma sak gäller elektronikavfall och större emballage m.m.

7. Andrahandsupplåtelse

Om du önskar upplåta din lägenhet i andra hand behöver du skicka in en skriftlig ansökan till styrelsen. Ansökan ska innehålla uppgifter om hyresgästen, skälet till andrahandsuthyrningen, uthyrningsperioden samt adress och telefon till bostadsrättsinnehavaren under uthyrningsperioden. Här hittar du blankett för ansökan om andrahandsuthyrning.

Som bostadsrättsinnehavare är det din skyldighet att betala avgifterna till föreningen och du är ansvarig för att hyresgästen sköter sig. Ta gärna en kreditupplysning och/eller referenser på din tilltänkta hyresgäst.

8. Lägenhetsunderhåll

Som bostadsrättsinnehavare ansvarar du själv för att underhålla lägenheten. Vad som ingår i lägenheten och som ska underhållas framgår av föreningens stadgar. Till lägenheten räknas exempelvis lägenhetens golv, väggar och tak, inredning i kök och badrum, glas och bågar i fönster samt innerdörrar. Om något går sönder är du ansvarig för att det repareras.

Det är särskilt viktigt att du har uppsikt över lägenhetens våtutrymmen, rör för vatten och avlopp samt värmeelement. Läckageskador kostar ofta mycket pengar och leder i allmänhet till stort obehag för alla som drabbas.

En särskild bostadsrättsförsäkring som bostadsrättsinnehavaren tecknar är obligatorisk.

9. Förändringar i lägenheten

Mindre förändringar får göras i lägenheten. Du får t.ex. lägga nya golv, sätta upp nya skåp eller byta ut vitvaror i köket. Mer omfattande förändringar kräver styrelsens tillstånd, t.ex. om du vill ta ner en bärande vägg eller dra nya rör i kök och badrum. Det kan också behövas bygganmälan för att utföra vissa åtgärder i lägenheten. Kontakta styrelsen innan du sätter igång.

10. Parkering

Föreningen har inte några egna parkeringsplatser. I närområdet finns flera boendeparkeringar som Uppsala kommun tillhandahåller. Ansökan om tillstånd för boendeparkering görs på www.uppsala.se/boendeparkering där ytterligare information också finns. Det går bra att parkera på gården vid i- och urlastning. 15-minutersparkeringen på gaveln mot Luthagsesplanaden kan också användas vid dessa tillfällen.

Januari 2020, Styrelsen Brf Manhem

Bifogat återfinns blankett för ansökan om andrahandsupplåtelse:

Ansökan andrahandsupplåtelse.doc
Ansökan andrahandsupplåtelse.pdf